To enebørn

I over 7,5 år var Sigurd enebarn. Så kom Vilma, hans lillesøster, og pludselig fik han en søster og jeg fik en (lille) børneflok.

Jeg er stolt mor til to søskende. Men nogle gange føles det som om jeg har to enebørn. Fordi de er så forskellige, fordi de har så forskellige behov og forudsætninger.

I efterårsferien havde vi valgt, at give dem ferie på skift og så en fælles fridag om fredagen. Jeg startede ud med dårlig samvittighed over, at vi ikke havde givet dem begge fri hele ugen sammen. For hvorfor skulle de sendes afsted i SFO og vuggestue, når nu vi havde mulighed for, at have dem begge to hjemme hele efterårsferien?

Det er følelser og mit hjerte der fortsat måske ikke helt har accepteret de udfordringer Sigurd har. 
Heldigvis vandt min hjerne og min fornuft. For der er ingen tvivl om, at begge børn har haft en meget bedre efterårsferie på denne måde.
Vi har kunnet tilgodese begge børns behov, på en meget bedre måde, end vi ville have kunnet, hvis de begge to havde ferie på samme tid. De hver for sig lavet ting som de elsker. Det ville ikke have været muligt, hvis de havde haft ferie på samme dage. Så skulle de have taget hensyn til hinanden og mange ting ville ikke kunne have ladet sig gøre.

Efterårsferien er ikke første gang jeg har følt, at vi har to enebørn. Første gang jeg fik følelsen var vist i det tidlige forår. Sigurd havde aflaster og var hjemme sammen med hende, imens Jimmy og jeg tog på stranden med Vilma.
Det er naturligt og helt som det skal være. Men af og til gør det også ondt i mit moderhjerte, da det kan føles som om vi vælger Sigurd fra i visse sammenhænge. Men så må jeg huske mig selv på, at han får så meget andet og han er virkelig meget sammen med hans far og jeg. Men nogle ting magter han ikke altid, at være med til og det skal hans søster ikke “straffes for”. Særligt ikke når vi har mulighed for, at gøre det anderledes.

Men de ER søskende – på godt og ondt. Uagtet at jeg af og til kan føle, at de er to enebørn.
De laver heldigvis en masse ting sammen og de ELSKER hinanden højt!
De leger sammen, de driller hinanden, de skændes, de krammer og de er begge meget opmærksomme på hinanden. Så selv om deres søskendeforhold ikke er sådan helt mainstream, er det fuldstændig ægte og meget meget vigtigt. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 kommentarer til “To enebørn

  1. Men det ER jo et mainstream søskendeforhold, når der er så stor forskel i børnenes behov. Og det behøver der ikke være et syndrom for at være – det kan der være på grund af aldersforskel, forskelligt køn og/eller forskelle i interesser. Havde Sigurd ikke haft Dravet, men “bare” været 7,5 år ældre, så ville det nok også i høj grad have givet mening at lave forskellige ting og holde alenetid med dem hver især.
    Jeg forstår din følelse af “to enebørn”, men det er en genkendelig følelse for rigtig mange forældre. Det er ikke en “fejl” eller “mangel” i jeres familie. Det er sådan, søskendeforhold (også) er, når man nu så sjældent kloner børn. 😊

    1. Du har helt ret og jeg tænkte også selv på det, da jeg havde udgivet indlægget. Jeg er faktisk også ret sikker på, at jeg ville have haft alenetid med dem, selv om de begge var helt mainsteam og også selv om de var på samme alder. For jeg tror egentlig det er godt og sundt for de fleste børn (og forældre) at have alenetid af og til. Der hvor jeg tror det adskiller sig lidt for mig er særligt i situationer, hvor jeg føler vi vælger Sigurd fra alene pga hans sygdom. Fx. elsker han at være ved stranden, men nogle gange er det bare nemmere for os og bedre for ham, at han ikke altid er med. Så jeg tror det er det med, at jeg/vi ikke altid kan vælge alene, men at valget bliver taget for os pga Dravet. Håber det giver mening 🙂🤔

Skriv et svar