Udvikling

De er fortsat hinandens bedste venner. Hun har gjort mere for hans sociale udvikling end nogen eller noget andet.
De krammer og leger og skændes og slås og så savner de hinanden, når de ikke er sammen.
Og lige om lidt har hun overhalet ham, rent udviklingsmæssigt.
Jeg ved ikke om han bemærker det? Om hun bemærker det? Jeg håber det næsten ikke. Jeg håber at de bare fortsætter som altid, med den ene (store) forskel at hun pludselig kan mere end han kan.
Det gør en lille smule ondt i mit moderhjerte, at han nu igen skal se sig overhalet af en, der er yngre end ham – og denne gang er det ovenikøbet hans egen lillesøster. Men det er jo sådan det er. Epilepsien tillader ikke, at det forholder sig anderledes.  

De første måneder af Sigurd´s liv udviklede han sig helt normalt. Men så kom epilepsien og lige så langsomt begyndte den, at påvirke hans udvikling. I starten var det kun mig der kunne se det. Alle sagde til mig, at jeg så syner, at jeg overanalyserede ham. De prøvede at bortforklare det med, at han nok bare var træt, at han ikke gad eller at han var i gang med et udviklingsspring. Men jeg vidste, at jeg havde ret og da han var 1,5-2 år var der ikke længere nogen, der var i tvivl om at han ikke udviklede sig aldersvarende. Han var 27 måneder da han begyndte at gå, på det tidspunkt var hans sprog meget begrænset ligesom hans begrebsforståelse også var det.
Han udvikler sig heldigvis og har gjort det hele tiden. Men helt ekstremt langsomt og han kommer ikke sovende til det. Al udvikling kræver kampe, øvelse og helt enormt meget arbejde – for både han og alle os der er omkring ham.

Med Vilma forholder det sig helt anderledes. Det er en kæmpe stort gave, at opleve sådan en helt normal udvikling, som kommer mere eller mindre af sig selv. Hvis man ikke har et barn, med særlige behov tror jeg aldrig helt, at man kan forstå hvor stort og magisk det rent faktisk er. Der går stort set ikke en eneste dag, hvor jeg ikke kigger på hende og bliver forbløffet over alt det nye hun kan.
Forleden var hun med ude og købe ind og da vi kommer ud fra butikken kigger hun op på mig og siger “det blæser”, hvilket hun havde fuldstændig ret i. Men det vidste jeg ikke, at hun vidste.
Hun løber, hopper og går, hun kan selv tage det meste af sit tøj og sko af og på, hun hjælper til med, at lave sin egen mad og i dag har hun både sagt “av for satan” og “for helvede”. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

2 tanker om “Udvikling”

 1. Hvor er de kære – og hvor ligner Vilma dig meget!

  En sjov ting: Jeg købte tøj til min søn på jeres gamle webshop (så lækre ting I havde). Nu er lillesøster blevet gammel nok til at kunne passe det – og selvom det er blevet vasket et hav af gange, er kvaliteten stadig i top👌🏼

  1. Hej Lisbeth, mange tak for din søde kommentar ❤️
   Det er sjovt med hende Vilma, for der er virkelig mange der siger at hun ligner mig (og min familie), men der ca. præcis lige så mange der siger, at hun ligner sin far (og hans familie). Hun er nok bare en god blanding 😉

   Hvor er det dejligt, at du har været glad for det tøj, som du købte på forevereco.dk. Jeg synes (selvfølgelig) også, at det var nogle gode ting vi solgte og jeg savner faktisk ofte vores lille shop.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *