Lidt om økologi

  • af

Jeg VED godt, at det er dyrere end konventionelt tøj, men hermed nogle af de væsentligste årsager til, at ca. 90% af mit barns tøj er økologisk:

I produktionen af konventionelt bomuld bruges der tonsvis af farlige kemikalier, som for eksempel tungmetaller, formaldehyd og aromatiske opløsningsmidler, hvoraf mange er klassificeret som farligt af Verdenssundhedsorganisationen (WHO), og har været forbundet med kræft, fosterskader og hormonelle og reproduktive forstyrrelser hos både dyr og mennesker.
Produktionen af ikke økologisk bomuld er en enorm kilde til global miljøforurening. Faktisk stammer ca. 20% af verdens forbrug af insektgift, fra produktionen af konventionelt bomuld og dette til trods for, at der kun dyrkes bomuld på ca. 5% af verdens landbrugsarealer.
Man anslår at forureningen fra produktionen af konventionelt bomuld, foruden at forgifte dyr og floder også årligt slår 16.000 mennekser ihjel. (Kilde: soilassociation.org).

Produktionen af økologisk bomuld er meget anderledes, end den konventionelle bomuldsproduktion. I produktionen af økologisk bomuld er det ikke tilladt, at anvende giftige kemikalier og i stedet for kunstgødning, bruges der naturgødning, ligesom der udelukkende anvendes naturlige metoder indenfor skadedyrsbekæmpelse.

Produktionen af økologisk bomuld er mere arbejdskrævende end konventionelt landbrug samtid med, at det reducerer produktionsomkostningerne. Dette er en kæmpe fordel i lande der lider under arbejdsløshed og underbeskæftigelse.

Marker hvorpå der dyrkes konventionelt bomuld bliver brugt og misbrugt. I den økologiske produktion er det anderledes. Her stilles der nemlig krav til bonden om, at han ikke kun må dyrke bomuld på sine marker. Han skal skifte mellem bomuld og andre afgrøder, som for eksempel majs, kartofler, bønner eller ris. Årsagen hertil er, at man ønsker at sikre jordens frugtbarhed.

Når den økologiske bomuld er høstet, købes den hos landmanden til en fast pris, hvilket giver landmanden en økonomisk sikkerhed. Dette er ikke tilfældet i produktionen af konventionelt bomuld, hvor landmanden ikke er sikret en hverken fast eller fair pris.

Dårlige arbejdsforhold og rettigheder i produktionen af ikke økologisk bomuld er veldokumenteret. Produkter der er certificeret af GOTS eller Soil Association, skal opfylde en række sociale kriterier baseret på Den Internationale Arbejdsorganisation (ILO) konventioner. Disse dækker blandt andet mindsteløn, arbejdstid, børnearbejde, foreningsfrihed, diskrimination samt barsk eller umenneskelig behandling.

image

Og husk, at Oeko-Tex har intet økologi at gøre. Det viser blot, at der er kontrol med indholdet af visse sundhedsskadelige kemiske stoffer i slutproduktet.

Med alt dette i mente, må jeg med skam erkende, at det kun er ca. 5% af mit eget tøj der er økologisk. Så der er der i den grad plads til forbedring!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *