De danske sygehuse

  • af

Det danske sygehusvæsen bliver lige for tiden voldsomt kritiseret i medierne, en kritik der helt sikkert er berettet, det er der ingen tvivl om. Det ved jeg first hand.
Men som en der har frekventeret de danske sygehuse rigtig meget, bliver jeg nødt til at nævne, at det altså ikke er noget nyt og faktisk vil jeg våge den påstand, at nogle ting tværtom er blevet bedre i løbet af de sidste 30 år.

Da min mor var gravid med mig i 1979 blev man ikke scannet under graviditeten, så da jeg kom ud, uden arme, var det selvsagt et kæmpe chok for mine forældre, men også for det sundhedsvæsen. som jeg hurtigt blev yderst bekendt med.
Da min mor mødte op på fødegangen med veer, viste det sig at jeg lå forkert, med numsen nedad. Det blev ihærdigt forsøgt, at vende mig – men uden held, så der blev gjort klar til kejsersnit. Men det var for sent, jeg var allerede på vej ud. Så der var ingen anden udvej end, at min mor måtte presse mig ud, så jeg er blevet født ved en vaskeægte sædefødsel.

Min mor kunne allerede da jeg var et par dage gammel fornemme, at der var noget galt med mit højre ben. Men ingen troede på hende, de mente alle at det blot var noget hun “fandt på”, som en reaktion på mine manglende arme.
Da jeg var 8 uger gammel blev hun så vred på en læge, at denne endelig indvilligede i, at der blev taget et røntgenbillede af mit ben. Min mor havde haft ret hele tiden, min lårknogle var brækket og havde det været lige siden jeg blev født. Den var brækket under den hurtige og voldsomme fødsel. De 8 uger uden gips eller nogen som helst anden form for stabilisering betød desværre, at mit ben var vokset forkert sammen. Så da jeg var 8 uger og et par dage gammel blev jeg for første gang opereret.
Desværre var en operation ikke tilstrækkelig og mit højre ben var nu en 4-5 cm. kortere end det venstre. For at råde bod på den kæmpe fejl, lægerne havde begået ved ikke at lytte på min mor, da jeg blev født, tilbød de mine forældre at jeg kunne blive opereret igen, da jeg var 5 år. Denne operation skulle forlænge min lårknogle, således at mine ben igen vil blive lige lange. Mine forældre valgte, at takke ja til operationen og jeg var for lille til helt, at forstå hvad det indebar. Min lårknogle blev brækket over og sat sammen igen i en spids og så fik jeg isat en række skruer, der skulle holde knoglen på plads og således vil min knogle blive forlænget. MEN MEN MEN, sådan gik det langt fra. Kirurgen der havde opereret mig, havde strammet skruerne for stramt, hvilket de opdagede på dagen FØR den planlagte operation. De alt for stramme skruer havde givet mig betændelse i hoften, i sådan en grad at hele min lårknogle var ved at smuldre væk. Så i stedet for en benforkortning på 4-5 cm. havde jeg efter operation nr. 3 nu et højre ben, der var (og stadigvæk er) meget kortere end før den såkaldte benforlængende operation. Herefter fulgte flere operationer, hvor der skulle rettes op på den skade, der var sket. Men helt godt er det aldrig blevet.

Noget af de jeg husker tydeligst fra de mange operationer, er de voldsomme smerter der fulgte med i dagene efter. Særligt én nat var helt slem. Jeg havde så stærke smerter, at jeg ikke kunne være i min krop og jeg skreg af mine (barne)lungers fulde, at jeg bare ville dø, for sådan havde jeg det, jeg kunne bare slet ikke mere. Da jeg havde ligget i mit smertehelvede i en time kom der er sygeplejerske med morfin til mig. Grunden til at der gik så lang tid var, at der kun var én sygeplejerske på nattevagt og hun havde to afdelinger, som hun skulle passe.
Dagen efter blev der lavet en aftale med overlægen om, at min mor fik en nøgle til medicinskabet, så hun selv kunne hente morfin til mig, så en lignende situation ikke skulle opstå. Det er jo, i hvert fald i min optik, fuldstændig vandvittigt!!

Jeg har under mine MANGE indlæggelser aldrig ligget på gange, men jeg har ligget på 6 og 8 mandsstuer og det er i min verden næsten lige så slemt. Særligt fordi, at det var inden der kom børneafdelinger, dengang lå man sammen fra nyfødt til skindød.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *